Creatief-ambachtelijke cursus

Je vindt het leuk om zelf aan de slag te gaan met wat je leert?

Je bent creatief en wilt meerdere technieken uitproberen?

En je bent nieuwsgierig naar hoe we op de vrijeschool werken met diezelfde technieken?

Deze unieke cursus combineert boetseren, schilderen en tekenen. Uitgangspunt is het leerplan van de vrijeschool dat je tijdens deze cursus zelf kunt ervaren.

Je hoeft geen kunstenaar te zijn om van deze cursus te kunnen genieten.

Wat gaan we doen?

We gaan voornamelijk veel schilderen, tekenen en boetseren en daarnaast nemen we regelmatig de tijd om over de achtergronden wat te leren. Frans Schobbe heeft 40 jaar ervaring als vrijeschoolleerkracht en kan uit veel ervaring putten. We staan stil bij het leerplan schilderen van klas 1 t/m 6 en bekijken werk van kinderen in verschillende klassen. We kijken ook naar verschillende visies op kleurenleer en het gebruik daarvan in kunst en het dagelijks leven.

Maar het belangrijkste is dat je elke avond met een resultaat naar huis gaat.

Dan heb je iets leuks te delen met je kind. Dat wil niet zeggen dat de cursus alleen voor ouders bedoeld is, alle belangstellenden zijn zeer welkom.

Het programma

Avond 1: we maken kennis met een basistechniek van de vrijeschool, het zogenaamde nat-in-nat schilderen met aquarelverf. We doen deze avond een aantal kleuroefeningen waarbij we volgens dezelfde uitgangspunten tewerk gaan als leerkrachten in de klassen 1, 2 en 3. Frans vertelt erbij over de achtergronden en motieven. De resultaten van deze avond kunnen niet meteen mee naar huis omdat ze lang moeten drogen.

Avond 2: deze avond staat het vormtekenen centraal, een vak dat alleen op de vrijeschool bestaat. We gaan ook deze avond een aantal oefeningen doen en maken een aantal vormtekeningen met een opklimmende moeilijkheidsgraad. Frans licht het waarom van dit vak uitgebreid toe.

Avond 3: boetseren is een onderdeel van de lessen handvaardigheid en wordt gedaan met bijenwas in de kleuterklassen tot en met klas 3 en met klei vanaf klas 3 t/m 6. We gaan weer meerdere oefeningen doen uit het leerplan.

Avond 4: tekenen is een activiteit die vaak gebruikt wordt in het kader van verwerking van leerstof in periodeschriften, maar het is ook een vak op zichzelf. We gaan werken met een paar verschillende tekentechnieken zoals die in de klassen 4, 5 en 6 worden toegepast.

Avond 5: perspectief tekenen komt in het leerplan pas aan bod in klas 6 en krijgt een vervolg op de middelbare school. We gaan deze avond een tweetal perspectiefoefeningen doen. Vooraf vertelt Frans over de kunsthistorische ontwikkeling van het perspectief en laat voorbeelden zien.

Avond 6: meetkunde is feitelijk onderdeel van het vak rekenen, maar in de praktijk is het een heel ambachtelijke activiteit die heel veel fraais oplevert. Meetkunde wordt als periode gegeven in de zesde klas

Praktisch

De data: woensdagavond 17, 24, 31 januari, 21, 28 februari en 6 maart

Tijden:

20.00 tot 22.00 uur

Locatie:

Klaslokaal klas 6 Meander, Celebesstraat 12 in Nijmegen

Aantal deelnemers:

Maximaal 24

Kosten:

€ 90,00 p.p. (inclusief materialen)

(contant voldoen op de eerste cursusavond)

Aanmelden: stuur een mail naar: info@vavoo.nl met vermelding van: creatief ambachtelijk.