EURITMIECURSUS

Nieuwe data!

WE GAAN WEER BEGINNEN!

Euritmie is een bewegingskunst die ook als vak wordt gegeven op vrijescholen. Euritmie wordt ook ingezet als therapievorm en als sociale training in het bedrijfsleven. Voor liefhebbers van bewegingskunst zijn uitvoeringen van euritmie ook op de bühne te bekijken.

Maar wat is het nou eigenlijk en hoe ziet een euritmieles op een Basisschool en een Middelbare school er uit?

In het vrijeschoolonderwijs staat het vak euritmie vanaf de kleuterklas tot de twaalfde klas op het leerplan. De lessen zijn afgestemd op de ontwikkelingsfase van het kind en sluiten aan bij de overige lesstof.

In de kleuterklas en lagere klassen van de vrijeschool worden de kinderen opgehaald in een lange rij en vormen, onder begeleiding van lier-, harp- of pianomuziek, een kring in de zaal. De docent spreekt niet veel over de les, hij/zij neemt de kinderen mee in mooie verhalen. De kinderen trippelen als muisjes, huppelen als elfjes, stampen als reuzen of hakken als dwergen kristallen los uit het gesteente. Al nabootsend leren de kinderen hun plek in de kring kennen. Met hun grote fantasie en inlevingsvermogen zijn de kinderen zelf het verhaal. Een verhaal waar ruimte is om vreugde, verdriet, spanning en kracht via de beweging tot uitdrukking te brengen. Het leven is beweging en dát is wat je ziet in de eurimieles van jonge kinderen – lessen vol levendigheid, beweeglijkheid, aandacht en vrolijkheid.

In de hogere klassen komt er steeds meer nadruk op het bewust ervaren van de eigen plek in de ruimte en op het leren samenwerken in klassenverband of in kleinere groepjes. Waar sta ik? Hoe beweeg ik mij? Wat druk ik met mijn houding en beweging uit? Hoe neem ik anderen waar? Wat zet ik – in de wereld- in beweging? Het beleven van deze (levens)vragen kan in de euritmie de ruimte vinden. In eerste instantie nog onder leiding van de docent en later steeds meer vanuit eigen verantwoordelijkheid.

De leerlingen lopen geometrische vormen, hoe hoger de klas hoe ingewikkelder de vormen worden. Ook het alfabet in euritmiegebaren komt aan bod en later de bewegingen die horen bij de mineur- en majeur toonladder. In de hoogste klassen ontwerpen de leerlingen zelf choreografieën en wordt er gewerkt aan grote muziekstukken, gedichten en langere stukken tekst.

De gebaren en bewegingen die worden gebruikt in de euritmie hangen nauw samen met de taal. Elke letter van het alfabet heeft zijn eigen gebaar en heilzame werking in de euritmie. Deze gebaren zijn niet zomaar verzonnen. Rudolf Steiner heeft ze ervaren in de natuur om zich heen en in het wezen van de mens. Het gebaar van de “b” staat bijvoorbeeld voor omhulling en bescherming. De letter “i” ‘maakt’ een mens als hij zich uitrekt wanneer hij wakker wordt. Of als een kind zijn vinger opsteekt in de klas. Daarmee zeg je als mens eigenlijk, Ik ben er. Zo staat elke klinker en medeklinker voor een bepaalde genezende kracht.

Dicky Dubbelman was vele jaren euritmiedocent aan het Karel de Grote College in Nijmegen. nu geeft ze cursussen over het vak waar ze nog altijd vol enthousiasme over kan vertellen en aan kan werken. Als je echt wil ervaren wat euritmie is dan is Dicky de gedroomde docent.

Data:

woensdag 11 mei 2022,

woensdag 18 mei

woensdag 25 mei

woensdag 1 juni

woensdag 8 juni

maximum aantal deelnemers: 20

locatie: Vrije School Meander Celebesstraat 12 in Nijmegen

tijd: 19.30 tot 21.30 u

kosten: € 85,00 p.p. (contant te voldoen op de eerste avond)

aanmelden: stuur een mail via het contactformulier en vermeldt daarbij ‘euritmiecursus’.