De Jaarfeesten

Vier avonden over de jaarfeesten

Op de vrijeschool worden ieder schooljaar vele jaarfeesten gevierd die passen bij de seizoenen, die hun oorsprong hebben in oude natuurfeesten en die de Christelijke feesten volgen.

Wil je een beeld krijgen van deze feesten, meer weten over de achtergronden van de verschillende jaarfeesten en horen hoe dit op de vrijeschool gevierd wordt? In deze cursus kom je dit allemaal te weten mét tips over hoe je het thuis zou kunnen vieren, wanneer je er daar ook iets mee wilt doen, met een seizoenstafel, een lied, maaltijd, ritueel, of mooi verhaal.

De cursus bestaat uit vier avonden, waarin we de feesten van het jaar doorlopen en is speciaal bedoeld voor ouders / verzorgers van kinderen van de verschillende vrijescholen uit de regio en voor nieuwe leerkrachten die meer over de jaarfeesten willen weten.

Femke Klein is kunstzinnig therapeut beeldend en eerstegraads docent levensbeschouwing. Zij werkt als therapeut met kinderen en volwassenen in haar praktijk in Nijmegen (www.therapieweek.nl). Daarnaast begeleidt ze momenteel kinderen individueel op verschillende scholen binnen het speciaal onderwijs. Ook heeft zij ervaring in de antroposofische kinderopvang en op asielzoekerscentra.

Ze heeft eerder jaarfeesten georganiseerd op de Vrije Hogeschool en in het jongerenwerk dat ze bij de Antroposofische Vereniging deed. Thuis en in haar praktijk heeft zij altijd een seizoenstafel staan, passend bij het jaargetijde en het jaarfeest van dat moment. Graag vertelt ze je meer over de achtergronden van de jaarfeesten én over de praktische en beeldende vormgeving hiervan, zodat je er ook zelf iets mee kunt.

Cursusopbouw:

1. Winterfeesten: Sint-Nicolaas, Advent, Kerstmis en Driekoningen

2. Lentefeesten: Maria Lichtmis, Carnaval en Pasen

3. Zomerfeesten: Hemelvaart, Pinksteren en Sint-Jan

herfstfeesten: Michaël en Sint Maarten

dig

Femke Klein: kunstzinnig therapeut

Cursusgegevens:

Data: 13 nov. 2019, 22 jan. 2020, 13 mei 2020, 16 september 2020 (laatste datum onder voorbehoud)

Tijd: 19.30 uur tot ongeveer 21.30 uur

Locatie: Vrijeschool Meander, Celebesstraat 12, Nijmegen

kosten: € 50,00 p.p. (contant op eerste avond)

aanmelden: info@vavoo.nl (onder vermelding van jaarfeesten)