Kunstgeschiedenis

met creatieve verwerking

De focus van deze cursus ligt op de ontwikkeling die de mensheid door de jaren heen heeft doorgemaakt. Deze is namelijk terug te zien in de overgeleverde kunstuitingen. Dat was al zo in de prehistorie en dat is vandaag de dag nog steeds het geval.

Je begint deze cursus met informatie over de prehistorie en waagt jezelf aan grotschilderingen of boetseert misschien wel de Venus van Willendorf.

Vervolgens kijk je naar de landbouwcultuur van Mesopotamië, leert meer over de graf- en zonnecultuur in Egypte, ontdekt de beweging van de oude Grieken en mogelijk komt de leefcultuur van de Etrusken, terug te zien in hun bijzondere graven ook nog aan bod.

Je krijgt dus een stukje theorie over de desbetreffende periode en daarna ga je zelf aan de slag met een bijpassende beeldende oefening. Dit zal meestal met klei, potlood of pastelkrijt zijn. De materialen zijn al aanwezig, ervaring is helemaal niet nodig. Breng alleen zin mee om het te willen doen. Dat is meer dan voldoende.

De laatste lesdag sluit je mogelijk af met een bezoek aan het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden waar je dan de kunstuitingen tegenkomt die we eerder in de cursus behandeld hebben. Ook daar gaan je natuurlijk zelf aan de slag met potlood en papier.

de docent

Hallo, ik ben Joyce van der Velde en de Vrije School is vormend geweest in mijn leven. De eerste kennismaking was in 1991 op het KGC waar ik op de administratie kwam te werken. Ik zag daar zoveel moois in zowel de visie als de lesstof dat ik besloot om zelf weer te gaan studeren. Dat werd kunstzinnig therapeut aan De Academie De Wervel in Zeist. Veel later heb ik ook nog mijn bachelor aan de Hogeschool in Leiden behaald. In 2005 kwam ik met veel plezier als kunstzinnig therapeut bij Hypericon te werken. Vanaf 2016 kwam daar ook nog mijn werk als Vaktherapeut Beeldend bij De Hoge Born in Wageningen bij, een onderdeel van de Lievegoed kliniek in Bilthoven. Bij het KGC heb ik 17 jaar gewerkt, 15 jaar bij Hypericon en 7 jaar bij Lievegoed.

Mijn 5 kinderen zijn allen naar de Vrije School gegaan dus ik heb er al heel wat jaren rondgelopen en nu kom ik nog steeds regelmatig bij Meander via de kleinkinderen.

Joyce van der Velde

Praktisch

De data: vrijdagochtend 17 november, 1, 8, 22 december en 12 januari

Tijden:

11.00 tot 13.00 uur

Locatie:

Meander, Celebesstraat 12 in Nijmegen (bijgebouw)

Aantal deelnemers:

Minimaal 5 maximaal 15

Kosten:

€ 75,00 p.p. (inclusief alle materialen, exclusief reiskosten en entree excursie)

(contant voldoen op de eerste cursusochtend)

Aanmelden: stuur een mail naar: info@vavoo.nl met vermelding van: kunstgeschiedenis