Slaappatronen

Een avond over slaappatronen bij kinderen

Over het belang van voldoende slaap (voor volwassene én kind) is steeds meer bekend, als ook over de mogelijke gevolgen als we langere tijd aan een slaaptekort lijden. Slaap zorgt er niet alleen voor dat we herstellen van onze dagelijkse bezigheden, maar ook voor onze lichamelijke weerstand, onze mentale weerbaarheid, ons leer- en ontwikkelingsvermogen en het hebben en behouden van een gezond lichaamsgewicht. 
Slapen moet je leren. Een zuigeling leert door het dag-nachtritme van de ouders een eigen ritme te ontwikkelen. Een peuter ontwikkelt een eigen slaapritme door bedrituelen en gewoontes. Zo hoort bij iedere fase in de algemene kinderlijke ontwikkeling ook de ontwikkeling van de slaappatronen. Als deze ontwikkeling niet vanzelf gaat, kunnenslaapproblemen ontstaan.
Vanuit de levensloopontwikkeling ‘van zuigeling tot adolescent’ wordt je meegenomen in de slaapontwikkeling en het ontstaan van mogelijke slaapproblemen. De avond biedt eenvoudige aanbevelingen om deze problemen te voorkomen en praktische adviezen om ze op te lossen.

Nicole Weerts is sinds 1992 (antroposofisch) kinderfysiotherapeut. Sinds 2011 werkt ze in Zeist, op het Kindertherapeuticum. Nicole is in 2017 begonnen met haar onderzoek naar slaapproblematiek bij het jonge kind. Zij onderzoekt of de gecombineerde therapeutische aanpak zoals deze binnen het Kindertherapeuticum wordt toegepast een meerwaarde biedt voor ouders en kinderen ten opzichte van de standaard aanpak van slaapproblemen bij het jonge kind.

Edmond Schoorel is naast regulier kinderarts opgeleid tot antroposofisch arts. Tot 2012 was hij werkzaam als regulier kinderarts in het Diakonessenziekenhuis in Utrecht. Hij heeft in 1996 het Kindertherapeuticum opgericht nadat hij ruim 12 jaar verbonden was als kinderarts aan de antroposofische kliniek in Bilthoven, de Willem Zeylmans van Emmichoven kliniek. Hij heeft diverse publicaties op zijn naam staan, onder andere de boeken “De eerste zeven jaar”, “Warmte” en “Beeldschermbeelden”, bij uitgeverij Christofoor. Hij geeft regelmatig lezingen en cursussen in het land.

Samen hebben zij het boek “Slaappatronen” geschreven.

Datum en tijd:

dinsdag 19 oktober van 19.30 tot 21.30

Locatie:

Meander Celebesstraat 12 Nijmegen

Kosten:

€ 12,50 p.p. (contant)

aanmelden:

vul het contactformulier in en vermeldt daarbij ‘slaappatronen’.