Verhalen voor de groei

Onuitwisbare verhalenvertellers, dat zijn de beste meesters en juffen. Wie verhalen kent, kent de wereld. wie de wereld wil leren kennen luistert naar verhalen. En er is geen betere plek om verhalen te horen dan een Vrije School. Een kostbare schat aan sprookjes, wereldverhalen, goden- en heldenmythes, fabels, legendes, historische vertelsels en anekdotes. En allemaal zo gerangschikt dat ze passen bij de leeftijd. Want de vrijeschool geeft wereldgericht onderwijs. Het gaat om de aankomst van het kind in de wereld, daar waar het een eigen leven gaat leiden. En waarachtige wereldverhalen helpen om goed te leren navigeren in die wereld.

de school is een vat vol verhalen.

Luister je zelf graag naar een goed verhaal? Wil je wel eens weten waarom we zoveel verhalen vertellen op de Vrije School?

Frans vertelt

Kom luisteren naar Frans Schobbe, die kan pas verhalen vertellen! Vijf heerlijke avonden vol verrassende en spannende verhalen, met uitleg. Zo’n kans laat je niet liggen. En dan begrijp je je kind zoveel beter, als je weer eens zo’n verhaal krijgt aan de keukentafel. En krijg ook nog praktische tips hoe je een verhaal goed vertelt of voorleest.

Het programma

avond 1: : leerlingen van vrijescholen krijgen een grote schat aan verhalen mee. Zeker als ze hun hele schoolcarrière op de vrijeschool doorbrengen. Die enorme hoeveelheid verhalen is planmatig over de jaren verdeeld en uitgekozen op basis van inzichten in de mens en zijn ontwikkeling. Deze avond is er voor een overzicht daarvan. En we gaan met sprookjesprinsen op weg: de betekenis van sprookjes voor de ontwikkeling van kleuters en 6 jarigen.

het boek van Geiger over dit thema

avond 2: fabels, heiligenlegendes en het Oude Testament: fabels zijn korte schetsen van dieren in interactie. In de tweede klas combineer je die met heiligenlegendes waarin dieren ook een belangrijke rol spelen. denk maar aan Franciscus van Assisi en de vogels. Waarom vertellen we het Oude Testament in de derde klas? Het gaat niet om godsdienstles maar om het verhaal. Wat willen we dan overbrengen op kinderen?

avond 3: de Noorse mythologie is vooral bekend van de Edda. de verhalen daaruit worden verteld in de vierde klas. Waarom in die leeftijdsgroep? In de vijfde klas komt de Griekse mythologie uitgebreid aan de orde. Het is ook het jaar dat het geschiedenisonderwijs begint. Wat is de samenhang?

avond 4: biografische verhalen bij de geschiedenis. Wat is de pedagogische waarde daarvan? Romeinen met een verhaal.

avond 5: biografieën van beroemde ontdekkers en uitvinders. De jonge mens en het verhaal van Parcival. Typische verhalenstof voor de middelbare scholier.

Frans Schobbe is leerkracht van de Vrije School Meander, auteur en initiatiefnemer van de Vavoo.

Frans Schobbe:cursusleider, verteller

Data: 23 oktober, 27 november 2019, 19 februari, 11 maart en 22 april 2020

locatie: Vrije School Meander Celebesstraat 12 in Nijmegen

tijd: 19.30 tot 21.30 u

kosten: € 60,00 (inclusief een exemplaar van het boek Mythen, heldendicht en verhalen uit de geschiedenis van Frans Schobbe)

of: € 12,50 voor een losse avond (zonder boek)

(contant te voldoen op de eerste avond)

het boek voor bij de cursus