verhalen voor het leven

the art of being human

Ik ben 40 jaar intensief actief geweest met het vertellen en bestuderen van mythologie, heldenverhalen en sprookjes. Daarbij leerde ik de theorie van Joseph Campbell kennen die heeft ontdekt dat mythologieën over de hele wereld structurele overeenkomsten vertonen. De theorie van Joseph Campbell die in zijn boek De held met de duizend gezichten wereldkundig werd gemaakt komt er op neer dat er een bijna Platonisch idee bestaat van wat een goed verhaal is. Zoals natuurkundige wetten de fysieke wereld regeren zo heersen deze wetten over de wereld van verhalen. Het is alsof Het Verhaal ergens bestaat en alle verhalen die wij bedenken daarvan zijn afgeleid. Elk goed verhaal resoneert nog altijd zijn oorsprong. Vogler noemt het: a complete instruction manuel in the art of being human. Ik heb mij jarenlang bezig gehouden met de theorie van Campbell, Vogler en Peterson zowel als het gaat over mythologie, heldenverhalen als over filmhelden. Daarnaast ben ik intensief met de wetenschap van storytelling bezig geweest. Mijn ingangen waren het werk van onder meer James Bonnet, Jonathan Gottschall, Will Storr, John Yorke, Stuart Voytilla en Lisa Cron. Daarnaast heb ik onderzoek gedaan naar de stand van zaken in de neurowetenschappen in relatie tot verhalen vertellen waarbij de narratieve psychologie erg nuttig bleek te zijn.


voor wie is deze cursus?

  1. Voor ouders en opvoeders die een andere kijk op leerprocessen en ontwikkeling willen leren kennen,

2. voor verhalenliefhebbers (en wie is dat niet),

3. voor vrijeschoolleraren,

4. voor wie zijn blik op de werkelijkheid wil verruimen.

5. Voor de liefhebbers van heldenverhalen natuurlijk en

6. aspirant schrijvers en wie al gestart is met schrijven.

Frans Schobbe

wanneer, hoe vaak en waar?

Data:

donderdagavond 30 mei 2024

donderdagavond 6 juni 2024

donderdagavond 13 juni 2024

Het programma

Avond 1: Verhalen voor het leven

Wat, hoe en waarom: Allereerst een overzicht van de volledige verhalenvoorraad die in de loop van acht jaar aan kinderen traditioneel wordt verteld op de vrijeschool. Daarbij voeg ik een frisse nieuwe kijk op die verhalentraditie die rekening houdt met de ontwikkelingen in de 21e eeuw. Ook tradities zijn fluïde. Deze eerste avond is zeker voor professionals uit de vrijeschool praktijk de moeite waard.

Avond 2: the complete instruction mauel .

op deze avond neem ik jullie mee in de wondere wereld van de moderne vertelkunst. Aan de hand van Campbell’s model van het heldenverhaal en Vogler’s bewerking daarvan voor scenarioschrijvers verkennen we het universum van cinemasofie. Hoe worden verhalen vertelt in de film? Als je zelf wil gaan schrijven of er mee bent begonnen is dit een kans om je ideeën te ordenen volgens een werkzaam schema. Dit wordt een avond vol filmfragmenten om veel van te leren over verhalenstructuur.

Avond 3: the art of being human

Met de vraag; wat is een goed verhaal? betreden we het terrein van de psychologie en wetenschap van de relatie tussen de mens en het verhaal. De mens wordt ook wel homo fictus genoemd: de verhalen vertellende mens. Het is onze meest kenmerkende eigenschap die in het onderwijs volkomen wordt genegeerd, kan dat ook anders? Op deze avond laat ik zien hoe het anders kan. Ik sluit voor een antwoord aan bij de wetenschap van storytelling. De pedagogische functie van verhalen krijgt er een belangrijke betekenislaag bij.

Tijd:

aanvang 20.00 uur tot 22.00 uur

Locatie:

Meander Nijmegen, Celebesstraat 12

kosten:

€ 40,00 p.p. (contant te voldoen op de eerste avond)

aanmelden:

vul het contactformulier in onder vermelding van: verhalen voor het leven.