Het traject gestructureerd samenwerken

Leren samenwerken

Leerlingen die actief, betrokken, enthousiast, sociaal en leergierig op school zijn. Dat wil je graag zien in je klassen. Iedereen heeft de mond vol over samenwerken en over hoe dringend dat nodig is. Wat je weinig hoort daarbij is hoe kinderen dat moeten leren, want om goed te kunnen samenwerken heb je een hoop vaardigheden nodig. Die kunnen de leerlingen zich eigen maken door goed gestructureerd te leren samenwerken.

Kennismaken

Om kennis te maken met het werken met het praktijkboek en de opbouw van het jaartraject kun je een middag op je school organiseren waarin ik in 2 uur de belangrijkste principes langs loop. We doen een aantal praktijkoefeningen, ik laat filmmateriaal zien, geef wat meer informatie over de theorie achter samenwerken en leg uit hoe de opbouw van het boek in zeven hoofdstukken de basis vormt voor het traject. Tevens maak ik duidelijk waarom je het traject niet individueel kunt aanvragen maar alleen als team.

Het boek en het jaartraject

De uitgave is naast een gebruiksboek ook het cursusboek dat hoort bij de jaarcursus leren samenwerken die ik aanbied aan alle vrijescholen. De zeven hoofdstukken vormen het curriculum voor de cursus waarin leerkrachten leren hoe ze met de werkvormen hun klas kunnen activeren.

De cursus bestaat uit vijf dagen in één schooljaar:

  1. Een heel actieve startdag waarin het team kennis maakt met de werkvormen, de groepsvormende- en teamvormende activiteiten en het klassenmanagement dat hoort bij gestructureerd samenwerken.
  2. Vier dagen verspreid door het schooljaar waarin coaching in de klas met beeldbegeleiding, intervisie en studie elkaar afwisselen. Op die dagen bezoek ik in de ochtend alle klassen (uitgezonderd de kleuterklassen) en help door moment-coaching de leerkrachten bij het goed vormgeven van de instructie, begeleiding en evaluatie van een werkvorm. In de middag volgt daarna het intervisiedeel en de studie aan de hand van het boek.

Meer weten?

Mail: info@vavoo.nl

Bel: 0637355662